سیستم ZLD
پسآب خروجی واحدهای صنعتی اعم از آب شیرین کن ها و یا مجموعه صنایع از دو نقطه دیدگاه در جوامع امروزی مورد توجه ویژه قرار گرفته است . دفع پسماند به چرخه محیط زیست از یک سو و نیز از دست دادن آب قابل استفاده ناشی از تبخیر پساب ،باعث محور شکل گیری فن آوری دفع ضایعات بدون آب یا Zero Liquid Discharge (ZLD) شده است.
مبنای اصلی فرآیند ZLD بر تبخیر و میعان بنا شده است. که طی مراحل مختلف و مکرر آب پساب در یک چرخه گردشی عملیاتی بخار و استحصال می گردد و سپس پسماند تغلیظ شده مجددا وارد چرخه قبلی میگردد . این فرآیند تا به آنجا ادامه میابد که پسماند بصورت کریستاله از دور خارج می گردد. نقطه با اهمیت و محور رقابت در تکنولوژی های بکار گرفته شده توسط سازندگان مختلف در سراسر دنیا استفاده از پوشش های مناسب نانو در الیاف غشایی مرحله MD و نیز پوشش های مقاوم نانو به روی پره های کمپرسورهای مرحله MVC فرآیند می باشد.
موفقیت جدید
شرکت ایتوک افرینان فناوری به عنوان کارگزار ستاد ویژه توسعه فناوری نانو توانست محصول الکترودهای نقطه جوشکاری بدنه خودرو شرکت دانش بنیان آرتاش کامپوزیت در وندورلیست شرکت سایپا سیتروئن کاشان به عنوان یک محصول ایرانی بگنجاند.
حذف بو از تصفیه خانه های شهر ساری و شهرک دارویی برکت
پارامتر مهم و اصلی بوی بد فاضلاب، ترکیبات حاوی گوگرد مانند گاز هیدروژن سولفید است. که مضرات آن شامل مسمومیت، از کار افتادن سیستم تنفسی و خفگی و همچنین نارضایتی و کاهش آرامش روانی مردم می شود. که این مشکل را می توان از طریق تکنولوژی نانو کامپوزیت جاذب حل نمود.
پلیمر هوشمند
یکی از روش ھای متداول و پذیرفته شده برای حدف نیترات از آب، استفاده از رزین ھای تعویض یونی است. به صورت کلی، دو نوع رزین برای تصفیه آب حاوی نیترات مورد استفاده قرار می گیرد: رزین ھای آنیونی استاندارد و رزین ھای مخصوص حذف نیترات تفاوت عمده این دو نوع رزین، به میزان تمایل جذب یونھای سولفات و آرسنات موجود در آب با این رزین ھا برمی گردد.
وبینار کاربردهای صنعتی فناوری نانو
وبینار کاربردهای صنعتی فناوری نانو در زمینه صنعت آب، پساب و محیط زیست
برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام : www.indnano.ir
لوح تقدیر











انقلابی در هوادهی تصفیه فاضلاب

وبینار فناوری های نوین آب و فاضلاب

سامانه تصفیه آب در شرایط بحران
این سامانه در شرایطی که دسترسی به آب سالم و مطمئن محدود می شود یکی از راه های پیش تصفیه آب در محل است.



از ویژگی های این سامانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارای قابلیت شستشو
- بدون نیاز به انرژی برق
- حذف کامل کدورت از آب
- حذف کامل باکتری ها و عوامل بیماری زا
به نقل از خبرگزاری فارس :
یکی از معضلات تصفیه خانه فاضلاب شهری، حذف بوی نامطبوع است که تجهیزات آن گران و فناوری آن در اختیار چند شرکت محدود خارجی است .حالا یک شرکت ایرانی با فناوری نانو این مشکل را رفع کرده و امروز در پروژه تصفیه خانه فاضلاب شهر ساری از آن بهره برده، با کیفیت بالاتر و کاهش 40 تا 50درصدی قیمت !
حذف بو و گازهای سمی تصفیه خانه با فناوری نانو

محققان یک شرکت دانش بنیان موفق به طراحی نانو کامپوزیت هایی شدند که به روش جذب سطحی بوی نامطبوع تصفیه خانه فاضلاب شهری را از بین می برد تا از بیماری های تنفسی جلوگیری کند.
سید محسن حسینی مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان، فعال در زمینه تولید تصفیه کننده بوی نامطبوع و آلایندههای فاضلابها با تکنولوژی نانوکامپوزیت ها به خبرنگار مهر اظهار کرد: در واحدهای مختلف تصفیه خانه فاضلاب شهری, تجهیزاتی مانند دانه گیر، آشغال گیر و حوضچههایی واحد لجن، گازهای نامطبوعی تولید میکنند.
وی افزود: پیش از اینها چنین تصفیه خانههایی خارج از شهر فعالیت میکردند اما چون اکنون شهرها گسترش پیدا کرده اند و ساخت و سازها به تصفیه خانهها نزدیک شده موجبات نارضایتی عمومی برای ساکنین نزدیک به تصفیه خانهها را فراهم آورده است؛ همچنین زنگ زدگی و آسیب به تأسیسات تصفیه خانه فاضلاب شهری از دیگر ضررهای تصفیه خانهها به شمارمی روند.
مدیرعامل شرکت افزود: به همین دلیل در صدد برآمدیم این معضل را با فناوری نانو برطرف کنیم.
حسینی گفت: این حوضچههای بزرگ که در پروسه تصفیه فاضلاب از خود بوی نامطبوع ساطع میکنند حاوی گازهای نامطبوع و سمی هستند که میتواند سلامت پرسنل شاغل را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
مدیرعامل این شرکت خاطر نشان کرد: معمولاً حذف این گازهای سمی در انحصار شرکتهای خارجی است و شرکتهای داخلی در این زمینه کار نکردند اما ما در این شرکت توانستیم با فناوری نانو این معضل را برطرف کنیم.

مصاحبه روزنامه فرهیختگان با مدیر عامل شرکت ایتوک آفرینان فناوری
یگانه عرب، روزنامهنگار: مرتضی گلابچی، مدیرعامل شرکت دانشبنیان ایتوکآفرینان فناوری با اشاره به تولید محصول این شرکت دانشبنیان برای مقابله با معضل کمآبی در کشور بیان کرد: «ما برای این کار از یک تکنولوژی استفاده کردیم. مکانی در کاشان یک چاه غیرمتعارف داشت که بالای 14 هزار مترمکعب آب آن درحال هدررفت و همچنین این آب برای گیاهان آن منطقه و محیط زیست آسیبرسان بود. شرکت ما توانست راندمان ۸۵ درصد را از کوپل دستگاه نمکزدایی که به روش الکترودیالیز فعالیت میکند، بگیرد و آب را برای صنعت تولید کرده و به مصرف صنعت برساند.» وی ادامه داد: «ما با فعالیتی که انجام دادیم، توانستیم یکی از آلایندههایی را که درحال تخریب محیط زیست بود، حذف کنیم. آبی را برای صنعت تولید کرده بودیم با راندمان بالای 85 درصد یعنی بهوسیله این کار بخشی از آب صنایع را که از بیآبی رنج میبرد و آب چاههای منطقه بهشدت دچار افت شده بود، تامین کنیم.»
صنایع استقبال خوبی کردند، خبری از دولتیها نشد
مدیرعامل شرکت دانشبنیان ایتوک آفرینان فناوری با اشاره به تاثیرگذاری تولید این محصول بر بهبود کمبود بیآبی در کشور و تامین آب مورد نیاز عنوان کرد: «فعالیتی را که شرکت ما انجام داد، کاری بود که برای اولینبار در ایران اجرایی شد و توسط ستاری نیز افتتاح شد. کسانی که از طریق اخبار به این تکنولوژی پی برده بودند، استقبال خوبی از طرح انجام دادند. حداقلترین کار این بود که این فعالیت توانست در مکانهای مختلف کنجکاویها را برانگیزد اما نهادهای دولتی شاید به این دلیل که هنوز به گوششان نرسیده بود، پیگیر این جریان نشدند. صنایعی که در منطقه حضور دارند، استقبال بسیار خوبی از کار ما کردهاند، همچنین بخش خصوصی در این پروژه سرمایهگذاری کرده و این پروژه نیز بسیار سنگین بوده است، خوشبختانه اجازه افتتاح این طرح در کاشان داده شد.»
عملکرد شرکتهای دانشبنیان صنعت کشور را نجات میدهد
وی در پاسخ به این سوال که آیا این طرح در شهر دیگری جز کاشان عملی شده یا خیر، توضیح داد: «ما این پروژه را در جنوب کاشان آغاز کردهایم. برنامهریزیهای ما بهسمتی است که همین پروژه درجنوب کاشان نیز اجرایی شود. البته این طرح میتواند بهآسانی در استانهای کرمان، یزد، شیراز و سیستانوبلوچستان هم اجرا شود. با کمک این پروژه میتوانیم به محیطزیست کمک کنیم؛ چراکه اصولا صنایع این استانها برای تامین آب مشکل دارند و استانهایی هستند که در منطقه از لحاظ منابع معدنی و فولاد صنایعی بسیار قوی دارند، همچنین استانهایی بهحساب میآیند که از لحاظ منابع ارزشافزوده خوبی را میتوانند داشته باشند اما تامین آب همیشه در آنها مشکل است و با این کار اقبال خوبی برای صنایع رقم خواهد خورد.»
به گفته گلابچی، این شرکت دانشبنیان میتواند با کمک این سیستم قریب به ۸۰ یا ۹۰ درصد آبهایی را که بهصورت پساب است و درحالحاضر باعث آسیب رساندن به محیط زیست میشود و هیچراهکاری برایشان وجود ندارد، بهبود ببخشد و بخشی از این آبها را به صنعت برگرداند.
تولید دستگاهی برای بازگردانی پساب به چرخه مصرف، بدون حتی قطرهای هدررفت
وی همچنین با اشاره به اینکه شرکت ایتوکآفرینان درحال ساخت دستگاه دیگری برای بازگرداندن تمام آب مصرفشده به چرخه تولید بدون هیچ هدررفتی است، عنوان کرد: «اکنون طراحیهای این دستگاه تمام شده و حتی در فاز کوچکی اجرایی شده است اما در این مسیر نیازمند حمایتهای بیشتری از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری هستیم تا دستگاهی را که بتواند بهعنوان یک محصول صنعتی عمل کند وارد بازار و چرخه صنعت کشور کنیم.» مدیرعامل این شرکت با اشاره به توان موجود شرکتهای دانشبنیان برای بهبود چالش قطعی سراسری آب در کشور بیان کرد: «خوشبختانه تیمهای دانشبنیانی که مشغول فعالیت هستند به اطلاعات بسیار خوبی دسترسی پیدا کردهاند که میتوانند بخشی از مشکلاتی را که جامعه با آن دست به گریبان است، مرتفع کنند. با توجه به اینکه ما شتابدهنده هستیم- یعنی شرکت ما چند شرکت دانشبنیان دیگر را در زنجیره کاری خود داراست- قطعا میتوانیم با تکنولوژیهایی که در اختیار داریم، بیشتر از آنچه نشان میدهیم، عمل کنیم.»
گلابچی تاکید کرد: «تکنولوژیهای ما درسطح جهانی کاربرد دارند و هنوز به غیر از چندکشور پیشرفته کشور دیگری این تکنولوژیها را ندارد. از نظر من، مدیران دولتی باید اطمینان بیشتری را به جوانهای ایرانی داشته باشند تا بتوانند وارد بازار شوند. اگر این اتفاق بیفتد کمک شایانی به چرخه آب و فاضلاب و محیط زیست کشور خواهد شد.»
نقش موثر شرکتهای دانشبنیان در بازچرخانی پسابهای شهری
وی با اشاره به نقش شرکتهای دانشبنیان درجهت رفع مشکلات جامعه بهویژه معضل قطعی آب توضیح داد: «شرکتهای دانشبنیان درحوزه آب میتوانند نقش موثر و مثبتی در قسمت بازچرخانی آبهای مصرفشده، فاضلاب کارخانههای صنعتی و پسابها ایفا کنند.»
گلابچی با اشاره به چالشها و موانع پیش روی شرکت خود برای تولید محصول و اجرای آن در کشور برای مقابله با معضل قطعی آب عنوان کرد: «یکسری از مشکلاتی که در صنعت وجود دارد، خلأهای قانونی است که وقتی شرکتی میتواند مشکلی را حل کند با قوانینی روبهرو میشود، مانند اینکه حتما باید مناقصات برگزار شوند یا حتما باید بحثهای مطالعاتی انجام پذیرد. شرکتهای دانشبنیان تولید دانش میکنند و این دانش هنوز در خیلی از قسمتهای کشور و چالشهای آن رسوخ نکرده است.»
وی در ادامه گفت: «اگر بتوانیم به یکسری از قوانین دست پیدا کنیم که بتوانند دست مدیران دولتی را باز بگذارند تا محصولات با چالش کمتری به بازار راه یابند، قطعا عملکرد تاثیرگذارتری از شرکتهای دانشبنیان خواهیم دید و این شرکتها ضمن اینکه رشد میکنند، میتوانند برای هر معضل محصولات بهروز و موثری تولید و روانه بازار کنند.»